Als werkgever mag u de vaste reiskostenvergoeding aan uw werknemers onbelast blijven doorbetalen. In ieder geval tot 1 april 2021 kan de bestaande vaste reiskostenvergoeding nog onbelast worden vergoed. Waar moet u op letten?
Vaste reiskostenvergoeding
Werkgevers die een vaste reiskostenvergoeding uitkeren, kunnen deze reiskostenvergoeding onbelast doorbetalen. Dit betekent dat werkgevers de reiskosten onbelast kunnen vergoeden, ook als deze reiskosten door thuiswerken niet (volledig) worden gemaakt. Werkgevers hoeven daardoor geen administratie bij te houden als werknemers meer of volledig thuiswerken door corona.
De voorwaarden
- Vaste reiskostenvergoeding blijven uitbetalen is geen recht
Dat het is toegestaan om de reiskostenvergoeding onbelast te blijven uitbetalen, betekent niet dat de werkgever dit ook moet doen. Veel werkgevers kiezen als alternatief voor een declaratiesysteem. Werknemers kunnen niet afdwingen dat de werkgever de vaste reiskostenvergoeding blijft betalen als zij door omstandigheden minder vaak reizen. - Alleen vaste vergoedingen voor 13 maart 2020
Enkel vaste vergoedingen die voor 13 maart 2020 door de werkgever al werden toegekend, mogen onbelast blijven worden vergoed. Zijn werknemers later in dienst gekomen of wordt pas na genoemde datum met een vaste reiskostenvergoeding gewerkt, dan mag deze niet onbelast worden doorbetaald. - Geen extraterritoriale kosten (30%-regeling)
Werknemers die vanuit een ander land naar Nederland komen om te werken, krijgen vaak een vergoeding voor de extra (reis)kosten in het buitenland. Ook hier gelden regels voor om dit als werkgever onbelast te kunnen vergoeden. Deze kosten zijn echter uitgesloten van genoemde maatregel.
Tot slot
Hebt u na het lezen van deze blog nog vragen over de vaste reiskostenvergoeding? Of wilt u sparren met onze advocaten over een specifieke kwestie? Neem contact op met onze sectie arbeidsrecht via het e-mailadres arbeidsrecht@vangelderadvocaten.nl of telefonisch via 088-8840840. We helpen u graag verder!