Zelf een bedrijf beginnen? Hier moet u rekening mee houden…

Startups zijn hot! De economie draait goed en steeds meer mensen dromen ervan een eigen (succesvol) bedrijf te beginnen. Maar er komt stiekem veel kijken bij het opzetten van een eigen onderneming. Met name in de voorbereidingsfase zijn er belangrijke juridische punten die meegenomen moeten worden.

De gouden tip is: investeer tijd en geld in een goede voorbereiding. Een goed begin is immers het halve werk en problemen voorkomen is beter dan genezen. Denk dus na over de volgende zaken:

Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Voordat u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel, dient u een rechtsvorm te kiezen. Welke rechtsvorm voor u het meest aantrekkelijk is, is geheel afhankelijk van het businessplan. Zo kan gekozen worden voor een vennootschap onder firma (VOF) wanneer meerdere personen samen een bedrijf uitoefenen. Een besloten vennootschap (bv) biedt voordelen op het gebied van aansprakelijkheid. Een eenmanszaak is een veel gekozen rechtsvorm wanneer het bedrijf door één persoon wordt gevormd.

Twee belangrijke aspecten bij de keuze voor een rechtsvorm zijn de aansprakelijkheid en de fiscaliteit. Tip: verdiep u in de mogelijkheden en win bij voorkeur juridisch én fiscaal advies hierover in. Kiest u ervoor om samen te werken – bijvoorbeeld in de vorm van een VOF of bv – leg alle afspraken dan schriftelijk vast.

Hoe kies ik mijn bedrijfs- of handelsnaam?

Wanneer u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel, dient u een handelsnaam te kiezen. De Kamer van Koophandel staat niet in voor deze keuze. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het onderzoek naar een rechtmatige handelsnaam. Zo mag een handelsnaam niet misleidend zijn of al bestaan. De Kamer van Koophandel geeft diverse tips: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten-of-overnemen/bedrijf-starten-wat-moet-je-regelen/een-bedrijfsnaam-kiezen/

Hoe bescherm ik mijn onderneming?

Ondernemen brengt risico’s met zich mee. Gelukkig kunnen veel risico’s worden ondervangen, onder meer door goede algemene voorwaarden op te (laten) stellen. Met name de aansprakelijkheid- en (afhankelijk van het type onderneming) garantiebepalingen zijn van groot belang. Daarnaast is het verstandig om gebruikersvoorwaarden op de website te plaatsen, waarin eventuele aansprakelijkheid voor bijvoorbeeld onjuistheden op de website wordt uitgesloten. Tot slot raden wij u aan met de personen waarmee bedrijfsideeën en/of strategieën gedeeld worden, een geheimhoudingsovereenkomst te sluiten.

Welke overige verplichtingen heb ik?

Een onderneming – klein of groot – heeft te maken met omvangrijke wet- en regelgeving. Zo moet een ondernemer zich houden aan de geldende privacywetgeving (waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming) en moeten alle fiscale regels in acht worden genomen. Wanneer u overweegt personeel in dienst te nemen, geldt vanzelfsprekend ook de arbeidsrechtelijke wetgeving. Lees u goed in en laat u hierover informeren!

Tot slot

Staat u op het punt een bedrijf op te starten en heeft u hierover juridische vragen? Neem dan contact op met onze sectie ondernemingsrecht via het e-mailadres ondernemingsrecht@vangelderadvocaten.nl of telefonisch via 088- 88 40 840. Wij helpen u graag verder.