Mag ik de vaste reiskostenvergoeding van mijn thuiswerkende werknemer tijdelijk stopzetten?

machine-1941669_1920

Veel werknemers werken nu thuis vanwege het coronavirus. Mag de vaste onbelaste reiskostenvergoeding van werknemers tijdelijk stopgezet worden? Ja, tenzij afwijkende afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of in een toepasselijke cao.

Zijn er geen concrete afwijkende afspraken gemaakt, regelt een eventueel toepasselijke cao niets hierover en worden er ook daadwerkelijk geen reiskosten gemaakt door de werknemer? Dan bent u niet verplicht een reiskostenvergoeding te betalen aan de werknemer. U kunt deze tijdelijk stopzetten. Informeer uw werknemers hierover.

Overigens staat de Belastingdienst het toe de reiskostenvergoeding (voor woon/werk-verkeer) onbelast door te betalen tijdens maximaal zes aaneensluitende weken waarin de werknemer afwezig is. Als langdurige afwezigheid van de werknemer verwacht wordt, mag de werkgever de vaste onbelaste reiskostenvergoeding nog uitbetalen tijdens de lopende en de eerstvolgende kalendermaand. De werkgever mag de onbelaste reiskostenvergoeding daarna pas weer betalen vanaf de maand na de maand waarin de werknemer weer gaat werken. Betaalt u de reiskostenvergoeding langer door? Dan moet u hierover loonbelasting betalen. 

Update 14 April 2020:
Het Ministerie van Financiën heeft op 14 april 2020 een versoepeling doorgevoerd rondom de vaste reiskostenvergoeding. Indien een werkgever een vaste reiskostenvergoeding aan werknemers betaalt, die vanwege de coronacrisis (bijna) volledig thuiswerken, dan mag deze vergoeding onbelast doorbetaald blijven zolang de crisismaatregelen gelden. Gedurende voornoemde periode mag de werkgever uitgaan van het reispatroon waarop de reiskostenvergoeding gebaseerd is. Dit mag ook als een nacalculatie gedaan wordt voor de vaste reiskostenvergoeding.

Heeft u vragen? Neem contact op met mr. Adriënne van Geel (avangeel@vangelderadvocaten.nl) of mr. Nick George (ngeorge@vangelderadvocaten.nl). Telefonisch zijn zij bereikbaar via 088 – 88 40 840.